Pandangan Islam Jika Seseorang Itu Bersahabat Atau Meminta Pertolongan Jin

Ini merupakan rentetan dari post saya yang bertajuk Manusia Dan Bunian. Saya tidak membuat kajian yang lebih mendalam tentangnya kerana saya berpegang pada satu ayat yang saya pasti sumbernya dari islam iaitu "sebaik-baik jin adalah sejahat-jahat manusia".....

Apakah pandangan Islam jika seseorang itu bersahabat atau meminta pertolongan jin?


i. Bersahabat dengan jin dengan tujuan mendapatkan pertolongan dalam perkara yang ditegah oleh syarak adalah haram.
ii. Meminta pertolongan jin dalam rawatan perubatan sehingga membawa syirik adalah haram.
iii. Meminta pertolongan jin untuk mencari kekuatan dan kehebatan adalah haram.
iv. Meminta dan menggunakan khidmat jin untuk ilmu sihir atau nujum adalah haram

Sebagai seorang yang beragama islam, Allah SWT merupakan satu-satunya tempat kita meminta pertolongan dan tempat kita berserah. Tiada di antaranya kerana manusia juga merupakan ciptaan Allah SWT yang paling mulia. Jin dan Syaitan juga merupakan ciptaannya, tetapi selagi kita berpegang teguh pada Islam dan menjalankan segala perintah Allah SWT, makhluk-makhluk lain akan hormat pada kita.


Cerita Jin Oleh Ustaz Ismail Kamus

1.Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
2.Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi.
3.Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat
(tidak Islam).
4.Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang menggunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu. (terkena?? hahaha..)
5.Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.
6.Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca “Salaamun ‘ala Sulaiman, fil ‘alamin.” Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin??!! (terkena lagi?? hahaha..)
7.Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong…” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.
8.Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).
9.Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayu suka sangat menepung tawar !!!
10.Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

rujukan :
http://www.muftiselangor.gov.my/SoalJawabAgama/Akidah/SoalJawabAkidah.htm
http://soleh.net/2007/09/22/cerita-jin-oleh-ustaz-ismail-kamus/
http://www.imeem.com/people/tqUIZcm/music/67xSRpgp/ustaz-ismail-kamus-koleksi-dato-ismail-kamusust-dato-ismail/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Posting Komentar